puhdas sisäilma
Myös Suomessa aletaan viimein herätä ja ymmärtää mitä sisäilman laatu ja puhdas ilma merkitsevät. Ehkäpä pian pystymme myös hyväksymään ne luonnollisen yksinkertaiset keinot hyvän sisäilman saavuttamiseksi…
Lainaus sisäilma-asiantuntijan ja arkkitehdin tekstistä:
Ennustan, että tulevaisuudessa
- sisäilman laatuun suhtaudutaan yhtä intohimoisesti kuin ravintoon laatuun
- sisäilmasta ei puhuta enää vain huonossa valossa, vaan puhutaan paikoista, joissa on erityisen hyvä sisäilma
- työpaikat tulevat huomaamaan, että hyvä sisäilma on markkinointivaltti rekrytoidessa
- yritykset huomaavat, että hyvä sisäilma on tuotantoväline, joka parantaa yrityksen tulosta
- kouluissa huomataan, että hyvä sisäilma on oppimisväline, joka parantaa oppimistuloksi
- ei ajatella ainoastaan, että huono sisäilma sairastuttaa, vaan että hyvä sisäilma edistää terveyttä
- Nautimme vuorokaudessa 1kg ruokaa, 2kg vettä, mutta 15kg ilmaa – sisäilman osuus on siis todella suuri!
- Vietämme 90% ajastamme sisällä
- Sisäilma voi sisältää muun muassa 900 haitallista kemikaalia, mikrobeja, kuituja tai säteilyä
- WHO arvio, että puolet kaikista maailman sairauksista on huonon sisäilman aiheuttami
- 4 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain huonon sisäilman aiheuttamiin sairauksiin
Entäpä ne keinot, miten pystymme tarjoamaan puhtaan sisäilman? Epäpuhtauksien poistaminen, kuten siivous ja riittävä ilmanvaihto on tietysti tärkeää. Epäpuhtauksien torjunnassa olisi kuitenkin päähuomio kiinnitettävä epäpuhtauslähteiden poistamiseen, sillä ilmanvaihdon mitoittaminen kaikkien epäpuhtauksien poistamiseen ei ole järkevää (Lainaus: Rakennusten sisäilma ja LVI-tekniikka, Seppänen). Rakennus- ja sisustusmateriaalit ovat monien epäpuhtauksien lähteenä sisäilmassa ja materiaaliperäisien päästöjen katsotaan olevan päätekijä mm. sairasrakennusilmiölle?
Entä tiesitkö, että sisäilman suhteellinen kosteus vaikuttaa lähes kaikkiin sisäilman epäpuhtaustekijöihin ja että luonnolliset materiaalit pyrkivät ”hengittäessään” tasapainottamaan suhteellisen kosteuden tasolle, jossa eäpuhtaustekijöitä on vähiten ja meidän ihmisten on hyvä olla?! Ihmeellistä, mutta näin luonto toimii!
Olemme todella innoissamme kun voimme kertoa, että luonnolliset rakennusmateriaalit ovat puhtaita ja hengittäviä. Useat tuotteemme ovat myös testatusti 100 % puhtaita epäpuhtauspäästöistä sisäilmaan (huomiona, että esimerkiksi Suomessa käytössä oleva M1 luokitus sallii materiaalien epäpuhtauspäästöt). Luonnolliset materiaalit ovat myös luonnollisen kauniita. Niillä voidaan toteuttaa niin moderneja kuin perinteisiä tiloja. Esim. Clayworks savilaastit on valittu Euroopassa parhaaksi sisäpintamateriaaliksi ja Villecon luonnollisilla materiaaleilla toteuttamat olohuoneen pinnat vuoden 2014 asuntomessuilla Suomessa oli mm. Helsin Sanomien TOP 5 listalla.
No comments yet.